Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Narrow Band IoT második rész

09.07.19 03:51 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Kész eszközök tesztelése a mobilszolgáltatóknál.

Miután sikerültek az első házitesztek az NB-IoT  technológia kapcsán (elősző rész), vettük a bátorságot, hogy bemutassuk a szolgáltatóknak a Robustel M1200-4M eszközt is. Két szolgáltatóknál  volt erre lehetőségünk.  A másik érdekes technológia az NB-IoT mellett a Cat-M1. 

Alapvető különbségek a kettő között: 

 NB-IoTCat-M1
Sávszélesség:200 kb/s1 Mb/s
Roaming (cellák között adatátvitel közben): nincsnemzetközi
Késleltetés:magasalacsony
Hang átvitel:nincslehetséges
Robustel M1200 router

A mindentudó M1200-4M

Azt már tudtam, hogy  T NB-IoT hálózata működik a Sierra Wireless eszközökkel. Kíváncsi voltam, hogy a Robustel M1200-4M is képes-e jól működni ezen a hálózaton. A T szakembereivel közösen beültünk egy tárgyalóba, ahol a megfelelően előkészített infrastruktúra mellett tudtuk a tesztet elvégezni. A kollégák a saját rendszereiken kísérték figyelemmel, hogy az M1200 mit csinál a hálózatukon, így volt rögtön visszajelzés is, hogy mi történik. Szerencsére nem kellett hibát keresni. Az M1200 a szükséges paraméterek  beállítása után, (pl. APN) csont nélkül csatlakozott az NB-IoT hálózatra. Számomra is meglepetés volt, miután a WP7200-zal azért nem volt ilyen egyszerű. Egyből minden működött, tehát nem kellett AT parancsokkal bíbelődni, pingelni is tudtunk. Mi kell még? :)


A kütyü képessége a gyártó szerint LTE Cat.NB1( NB-IoT) és Cat.M1. Így ha már ott vagyunk, kipróbáljuk az eszközt a Cat.M1 hálózaton is. :) A T-nél mégy csak egy, a székházukban üzemelő Cat.M1 teszthálózat működik. A SIM kártya csere után, (NB-IoT teszthez NB-IoT SIM kártya kellett, viszont a Cat.M1 hálózathoz elég egy 4G képes SIM is.) újraparamétereztük az M1200-at, és csodát láttunk. Első indulásra működött. Nem kellett Band-et beállítani, mindent beállított magának.

Date/Time: