Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

 Páratartalom mérés üzemi területen, extrém oxidációs kihívások 

Csirke farm

Ügyfelünk,  egy baromfi feldolgozó üzem problémáira keresett megoldást.  A feldolgozó üzemet nem ők építették, de az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat ők látják el.


A probléma:                                                                                                                      

Az üzemben a páraképződés a feldolgozási technológiából 
adódóan nagyon magas szintű és gyors folyamat. Az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően az üzem levegőjének hőmérsékletét és relatív páratartalmát állandó, alacsony szinten kell tartani. Az ideális környezeti körülményeket légkondicionáló rendszerrel tartják fent. A meglévő rendszerrel folyamatosan gondjaik voltak a magas páratartalom okozta oxidáció miatt, ami kárt tett a beépített vezetékes szenzorokban, elektronikában, és a vezetékek csatlakozásában. A légkondicionáló rendszer ezért bizonytalanul működött, és releváns adatok sem álltak rendelkezésre. A rendszer állandó életben tartása, karbantartása nem volt költséghatékony. Rengeteg munkaidőbe és kiszállásba került egy-egy kontaktus hiba felderítése és javítása. Megoldásként egy új mérőrendszer felállítása mellett döntöttek.

Megoldás:

A légkondicionáló rendszer vezérlő egység számára a  Monnit ALTA vezeték mentes szenzorok szolgáltatják a következő adatokat: 
  • hőmérséklet, 
  • relatív páratartalom, 
  • valamint az ezekből számított harmatpont.


A Monnit rendszer előnye ebben a környezetben is megmutatkozott. 
  • Az üzemben nem kellett új kábelezést kiépíteni. 
  • Rendkívül gyorsan volt telepíthető a feldolgozási tevékenység zavarása nélkül. 
  • Jövőálló rendszer, bármikor, egyszerűen bővíthető újabb szenzorokkal.

A Monnit ipari szenzorok IP65 védettségű tokozásban bárhová felszerelhetők, a pára nem teszi tönkre tenni a bennük lévő elektronikát.  A Monnit ALTA soros MODBUS ipari gateway (MODBUS, RS232-485, szintén IP-65 védettségű)  egy központi helyen nyert elhelyezést, így minden szenzor közvetlenül kapcsolódik rá. (Hatótávolságuk ~300 méter.)

Eredmények, elégedettség:

Az üzem légkondicionáló rendszere stabilan üzemel, köszönhetően az időben érkező pontos adatoknak. A minőségbiztosítók és az üzemeltetők bármikor nyomon követhetik a körülmények alakulását, ami egyben naplózásra is kerül. A hatóságok ellenőrzésekor az adatok mindig elérhetők, visszakereshetők és megtekinthetők. Ennek eredményeként lerövidültek az ellenőrzések, hiszen folyamatos felügyelet alatt áll a rendszer, így a hibákra azonnal reagálni tudnak az üzemeltetők.  

A manuális méréssel és adatrögzítéssel szemben, a Monnit szenzorok által szolgáltatott az adatok pontosak. A mérés és  a rögzítés mindig a szükséges időközönként, minden esetben automatikusan történik meg.

Összességében elmondható, hogy az üzem vezetői megnyugtatónak találták, hogy: 
  • a gyártási körülmények mindig megfelelőek a stabil működésnek köszönhetően, 
  • rendelkezésre állnak megfelelő minőségű információk, 
  • és a döntéseiket valós adatok alapján hozhatják meg.

Felhasznált eszközök:

Date/Time: