Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Monnit Alta az energetikai auditban

05.06.19 08:20 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

A Monnit ALTA rendszer alkalmazásának egy szeletét mutatjuk be.

Napjainkban az energiahatékonyság megteremtése nem csak a Földünk védelme érdekében fontos kérdés, de egyben zsebbe vágó ügy is. Az EU irányelvet /2012/27 EU/ dolgozott ki az energiafelhasználás korlátozására, azzal a céllal, hogy csökkenjen az energia függőség, az üvegház hatású gázok kibocsájtása és nem utolsó sorban az energia költség. Az irányelv az energiafogyasztás 20%-os csökkentését irányozza elő 2020-ig. 

 A kötelező energetikai audit teljesítésének módozatai: 

  • Energetikai audit lefolytatása, 
  • MSZ EN ISO 50001 tanúsítvány megszerzése. 

E témával kapcsolatos prezentációm a https://prezi.com/wdeaarpclfp3 címen érhető el. A Monnit ALTA rendszerrel egy ügyfelünk, (energia auditor vállalkozás) projektjében veszünk részt. A projekt célja az energia felügyeleti rendszer megvalósítása, amellyel az adatszolgáltatás pontosan végrehajtható, és az energiafelhasználás folyamatosan monitorozható. 

 Az energiahordozók, melyek mérését folyamatosan el kell látni: 

  • elektromos áram, 
  • gáz és 
  • sűrített levegő.

A gyár (gyártócsarnokok, irodaépület) betáplálási pontjait fogják mérni a szenzoraink. Nem mindenhol tudjuk a fogyasztást közvetlenül mérni, de ezekben az esetekben támaszkodunk azokra hitelesített mérőórákra, melyek rendelkeznek impulzus kimenettel.A Monnit ALTA vezetékmentes szenzorokkal közvetlenül mérhető az elektromos áramfogyasztás 150 Amper áramerősségig (Fázis kábel maximum d<=24mm), a gáz és a sűrített levegő nyomása 20,7 bar (300 PSIG). nyomásig. Thermocouple-val a magas hőmérsékleteket is tudjuk mérni 400 fok C-ig. Pl: forrasztóón fürdő. 

Közvetve, impulzus számlálóval a fogyasztásmérőn mérjük azokat a betáplálási pontokat, melyek mérésére nincs más lehetőség. Ezek: a 150 A-t meghaladó áramerősség egy fázison (Fázis kábel d>24mm), gázfogyasztás, levegő fogyasztás.

A mérési eredmények tárolására és feldolgozására az új iMonnit felügyeleti rendszert fogjuk alkalmazni, de még nem eldöntött, hogy a Premiere vagy az Enterprise verziót. Előbbi a felhőben fut, utóbbi saját (ügyfél) szerverén.

A fenti prezentációban több alkalmazás példa ötletet találhat.

Date/Time: