Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Miért ne csak táblázatot használjunk hálózat dokumentálásra?

19.03.20 10:11 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

Manapság túl könnyű beszélni a hálózati dokumentációról, az ábrázolásról, mintha ez egy új innováció lenne, melyeket kifejezetten az IT hálózatokkal és infrastruktúrával kapcsolatos információk megszerzésére és azokkal kapcsolatos feladatok kezelésére fejlesztettek ki. Habár az automatizált hálózati dokumentáció, mint amilyen a netTerrain Logical, az a jelenlegi korban fejlődött ki, de ennek ellenére az információs hálózatok dokumentálása már régóta jelen van. 

 

Önben is felmerült, hogy akkor valóban milyen idős a hálózati dokumentálás?

Amilyen régóta a földön vagyunk, kezdve az ókori egyiptomiaktól egészen az őslakos amerikaiakig, mindig is jelen voltak a képi szimbólumok információk megjelenítésére (és most képzeljen el egy dokumentumfilm kellemes zenéjét a háttérben).

 

A dokumentálás metódusának nem kell feltétlenül hihetetlenül csúcstechnikának lennie. Használt már valaha gumiszalagot, hogy emlékezzen egy fontos feladatra? Rajzolt már egy nagy X-et a naptárba, hogy emlékezzen az évfordulóra? És a post-it jegyzetek? Ha igen, akkor vizuális szimbólumokat használt az információk ábrázolására, vagyis alacsony technológiai módszereket használt a dokumentálására. 

Térjünk vissza az izgalmas történelem órához. Az emberek már az 1800-as években használtak hálózati dokumentációt…. Fogadjunk, hogy nem tudta ezt!

 

Charles Joseph Minard francia építészmérnök az 1800-as években élt. Onnan ismerhetjük Öt, hogy vizuálisan ábrázolta a numerikus adatokat a földrajzi térképeken. Minard folyamatábrái akkoriban forradalmian újnak tekintették. Az adatokat felhasználták utak forgalmának megjelenítésére, hogy tájékoztassák a mérnököket, amikor döntéseket hoztak a vasútvonalak irányításáról. 

Minta Charles Joseph Minard folyamatábrájából

A tervezési folyamat ábrák a vasúti fejlesztésről is nagyon nagy dolgok voltak, de Minard akkor hagyott egy igazi nyomot, mikor valós adatok alapján elkészítette a Napoleon hadseregének méretét ábrázoló ábrát, különböző helyszíneken, mikor előre nyomultak és visszahúzódtak. A térkép tartalmazta a hőmérsékleteket, a megtett távolságot, a szélességi és hosszúsági fokokat és a Napoleon csapatainak utazási irányát. 

Minta Charles Joseph Minard folyamatábrájából

Fenti térképen lehet látni, hogyan verik el Napoleon csapatait az oroszok (aki télen valaha is Oroszországba ment… Soha senki nem tanult még a leckéből). Ez az ábra egy vizuális remekmű. Itt már az adatok grafikonná alakult át. Egy egész háború magyarázatát jeleníti meg egy vonzó ábra alapjain. 

Rendben, ez nem egy IT hálózat dokumentációja, hanem egy frontvonal volt. De ez valóban egy hálózat dokumentálás? Nos… az én blogomban annak számít.

 

A hálózati diagrammokról és a dokumentációból azt próbálom kiemelni, hogy miért fontos a vizuális megjelenítés.

 

Miért használna valaki csak táblázatot, CSV fájlt, vagy adatbázist? Mert vizuális lények vagyunk és amikor csak tudunk szeretünk látni látványos megjelenítéseket. Gondoljunk csak arra, mikor újra és újra megnézzük a kedvenc műsorunkat a Netflix-en.

mottó

Az ősi hieroglifáktól és a barlang rajzoktól kezdve a modern hálózati rajzokig, mindegyikre igaz. Amíg emberek vagyunk, addig vizuális szimbólumokra támaszkodunk, hogy kategorizáljunk, emlékezzünk fontos információkra és ezek alapján cselekedjünk.

 

Vissza a fő kérdéshez, miért ne csak táblázatot használjon a hálózat dokumentálására?

hálózati diagramm

A táblázat a számok, sorok és oszlopok egyvelege. Ha ilyen adatokkal próbálja meg kezelni egy élő, lélegző és változó hálózatot a mai technológia vezérlet gazdaságban, olyan mintha egy regényt próbálna megírni hieroglifák segítségével. 


Ha térképpel, diagramokkal és ábrákkal szeretné dokumentálni a hálózatát, akkor próbáljon ki egy automatizált, vizuális megjelenítésére alkalmas hálózat dokumentáló megoldást, mint pl. a netTerrain szoftverét. 

Ajánlatot kérek!

Date/Time: