Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Derítse fel a hálózatát pont úgy, mint a nagyok az új netTerrain Collectorral!

19.06.19 01:06 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Egészen eddig, a hálózati felderítés a netTerrain rendszerben a Integration Toolkit(ITK) segítségével valósult meg. Ez a hálózat felderítés legtöbb esetben jól működött, habár volt olyan mikor kudarcba fulladt.

 

Mi történt ez után? Kivizsgálásra kerültek azok az esetek, mikor a felderítésnek korlátjai voltak. Majd a netTerrain 8.0-val bevetésre került az új kereső motor, amit csak úgy Collector-nak hívunk!

   

A Collector áthidal néhány hiányosságot és új funkciókat is bemutat.

netTerrain Collector

Beszéljük át az újdonságokat egyenként.

 

Kezdjük is a legelején, a keresőmotor telepítésével. Sok hálózati térkép eszközt nehéz telepíteni – igaz a netTerrain ITK-t egyszerű volt telepíteni, de közvetlen kapcsolat kellett az adatbázisához.


Az új netTerrain Collector egy egyszerű alkalmazás. Nem szükséges adatbázis, nem kell különleges beállítás a számítógépeken és csak egy nevetségesen egyszerű telepítője van. 

netTerrain Collector  nyitó oldal

Felhő-kompatibilis


Ahogy már említettük, az ITK közvetlenül kapcsolódott az adatbázishoz. Tény az, hogy a hálózati felderítő alkalmazások vastag klienst használnak és közvetlenül a telepített eszközön tárolja az adatokat. Ez nem kimondottan felhő- kompatibilis.

 

A Collector teljesen másképp üzemel. Web alapú API-n keresztül küldi az adatokat a netTerrain rendszernek. A netTerrainhez való csatlakozás SOAP segítségével történik, ezáltal bárhol telepíthető és az adatokat interneten keresztül küldi a szerverre. Elérheti a netTerrain.com webhelyét, telepítheti a Collectort percek alatt. Automatikusan felderítheti a hálózatot és létrehozhat diagrammokat a netTerrain felhő alapú szolgáltatásában.

 

Aszinkron & offline

 

Míg az ITK ütemezett időzítőt használt a frissítésekhez és mindig az adatbázishoz kellett csatlakozni, a Collector aszinkron módon futtatható és nem kell a netTerrainhez kapcsolódnia a hálózat felderítés futtatásakor. A felderítés történhet egy egy zárt hálózaton, a felderítés ereményét pedig később küldheti a netTerrain rendszerre.


Többfelhasználós


A Collector többfelhasználós rendszer, ami azt jelenti, hogy különböző hálózatokban is telepíthető, amelyek nem állnak kapcsolatban egymással és egyidejűleg vagy aszinkron módon tudják továbbítani az adatokat a központi netTerrain adatbázisba,

 

Ez azért hasznos, mert mostantól különálló hálózatokról gyűjthet adatokat, amik egy közös netTerrain projektben kezelhetők később.


netTerrain Collector

Több protokoll, jobb SNMPv3 támogatás


Az ITK hálózat felderítése is támogatta az SNMP 3-as verziót, de hiányzott pár lehetőség pl. portok és linkek felismerése.

A Collector már támogatja a WMI-t a Windows rendszerek felderítéséhez és sok más protokollt, ping-sweep, Nmap és sorolhatnám. 

A teljes 2-es és 3-as réteg létrehozásával és logikai nézetekkel jobb képet kaphat az IT rendszeréről. Semmi sem olyan jó, mint egy automatizált IT vizualizáció, igaz?

 

Jobb L2 felderítés


Talán a legnagyobb különbség a régi ITK és az új Collector között a Layer2 felderítse. Annak ellenére, hogy volt integrálva MIB felderítés is, de ez csak részleges térképeket eredményezett, ami gyakori probléma más hálózati térképet készítő programoknál is. Az új Collector hálózati térképet készítő motorja az L2 felderítés során integrálja az információkat LLDP, Cisco DCP, ping-sweep és ARP táblák használatával. Az eredmény egy intelligens módon megszerkesztett LAN és WAN térkép, ami átfogóbb topológiát eredményez.

 

Feltunningolt konnektor  3rd party alkalmazásokhoz


Az ITK-nak van egy nagyon ügyes konnektor készítő varázslója, ami lehetővé teszi a netTerraint és más rendszerek adatbázisainak összekapcsolását, szinkronizálását. A varázsló több előre deffiniált konnektort tartalmaz 3rd party eszköz, workflow, hálózat menedzsement rendszerekhez. Időnként ezeket szükséges lehet API szinten integrálni az adatbázis szintű kapcsolat helyett, ilyenkor hatékony megoldást biztosítanak a Collector beépített, API alapú konnektorai, amik olyan vezető rendszerekhez állnak rendelkezésre, mint Solarwinds, Service Now, CA Spectrum, VCenter, AWS, stb.

 

Összeségében az új Collector átfogó L1, L2, L3 felderítést, API szintű integrálciót, offline felderítést tesz lehetővée. Sokkal ruglamasabb és hatékonyabb módon, mint a korábbi discovery eszközök.

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: