Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

A hálózat dokumentálás fontossága

04.07.19 09:49 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

Már sok bejegyzés született a hálózat dokumentálásról és a dokumentálás automatizálásáról, elvégre a netTerrain egy IT dokumentációra specializálódott megoldás.

A mai cikkben a dokumentáció témakört egyszerű, könnyen megérthető kifejezésekre szeretném bontani, hogy meglegyen a kellő információ ahhoz, hogy a bárki  belássa, legyen az vezető, vagy operatív munkatárs, hogy szükséges a hálózat dokumentációja.


Hol is kezdjem? Időről időre kérdezik az emberek, hogy ki a legnagyobb versenytársunk. Higgye el vagy sem, de a válasz majdnem mindig az, hogy a tétlenség.


Egyetlen IT dokumentációs megoldás sincs a piacon, aki a tétlenséget kezelni tudja.

És miért van ez? Érezhető egy olyan gondolkodás, hogy a hálózati dokumentálás nem olyan fontos, elég táblázatokat készíteni  vagy Visioban ábrákat rajzolni, majd pedig reménykedni, hogy azok aktuálisak maradnak!


Amikor az emberek a hálózati dokumentációra, hálózati térképekre, hálózati diagrammokra gondolnak, egyesek ezt a hálózat felügyeletével azonosítják. Ez egy csúszós pálya, mivel elég nagy a különbség a hálózati felügyelet és a dokumentáció között. 

Graphical networks logo

Míg a legtöbb szervezet tudja, hogy fontos a megfelelő hálózati dokumentáció fenntartása, ennek ellenére úgy tűnik az emberek figyelmen kívül hagyják a rendszeres változtatások dokumentálásnak a fontosságát. Ha a módosítások elvégzése után nem dokumentálunk, könnyű belátni, hogy a diagrammok szinte mindig elavultak maradnak. Nézzünk szembe a ténnyel: az elavult informatikai dokumentáció nem hasznos a meghibásodások ellen és nem segít megakadályozni őket.

 

Hálózati dokumentálás kulcsfontosságú oka, hogy megkönnyíti a hálózati munkatársak számára a probléma diagnosztizálását, mivel tudják hogyan kapcsolódnak az eszközök és ismerik a konfigurációs beállításokat. Ez csökkenti a költségeket, mivel lehetővé teszi a személyzet számára a problémák gyors felkutatását és elhárítását. 

Azon túl, hogy az üzemidőt optimalizálja, a megfelelő IT dokumentáció számos előnnyel, leállások minimalizálásával és a hibaelhárítás egyszerűsítésével jár. 

netTerrain szoftver

Informatikai dokumentáció legfontosabb előnyei

Kockázatcsökkentő

  • Lehetőség, hogy hozzáférjünk olyan információkhoz, mint a vállalat működése és üzleti folyamatok, az üzlet szempontjából kritikus, hogy túlélhessük kulcsfontosságú alkalmazottak elvesztését, és intelligens döntéseket hozhassunk.

Vállalati információk megosztása

  • A felhasználók valós időben kommunikálhatnak a szervezet változásairól és terveiről. Mi történik, ha a kulcsfontosságú munkatársak nem elérhetőek? Betegek, nyaraláson vannak, vagy ami még rosszabb már nem is munkatársak? A megfelelő hálózati dokumentáció lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy az összes IT ismeretet átadják más belső erőforrásnak vagy külső cégnek.

Biztonsági megfelelés

  • A megfelelő és naprakész dokumentáció azt jelenti, hogy felkészült lesz a következő biztonsági ellenőrzésre és elkerüli a jövőbeni büntetéseket a dokumentáció hiányossága miatt. Győződjön meg róla, hogy a hálózat a lehető legjobban védett.

Optimalizálja a felhasználást és csökkentse a költségeket

  • Hálózat dokumentációval gyorsabban megtalálhatók a hibák, optimalizálhatják a kapacitástervezést, felfedezhetik a kihasználatlan eszközöket, jobban tudnak tájékozódni az új eszközök költségvetéséről, az elavult hardverek cseréjéről és mely berendezések közelednek az életük végéhez.

Menedzsment szintű áttekintő riportok

  • Legyen elégedett a vállalat vezetés, bizotsítsunk naprakész infomációt a hálózat aktuális státuszáról.

Összefoglalva, a megfelelő IT dokumentációnak minden szervezetnél elsőbbséget kell élvezni, függetlenül attól, hogy milyen kicsi vagy nagy. A kockázatcsökkentés, a kulcsfontosságú információk megosztása az érdekelt felek között, a vonatkozó szabályoknak és protokollnak való teljes megfelelés és költségek megfelelő mértékének megőrzése, valamint egyértelmű riportok készítése automatizált hálózati dokumentációs szoftverrel és ez a megoldások többszörösen is megtérülnek.

 

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan automatizálja hálózati diagrammjait a netTerrain akkor keressen minket bátran. 

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: