Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Edge2Cloud by Robustel 1. rész

16.02.22 02:52 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Használd ki a cloud technológiát, és gyűjts adatokat a terepről

Három részes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy a Robustel ismét megajándékozza a partnereit egy remek alkalmazással, az Edge-to-Cloud-al (E2C). Ha működés közben is megnéznéd, akkor iratkozz fel a cikk végén a márciusi INGYENES Webinárunkra, vagy kérj INGYENES Demót, ahol szakértő csapatunk vezet be majd az alkalmazás rejtelmeibe. Akkor is várunk, ha szeretnéd tudni, hogyan kezdj bele a termék használatába. 


Mire is jó az E2C? 

Röviden, a terepről (szenzorokból) összegyűjtjük az adatokat, és feltöltjük egy felhő platformba, ez az E2C! Fejlesztési feladatok nincsenek, a helyi és a WAN interface konfigurációja után a felhő integráció már működik is, közel plug-and-play módon. Gyors és kockázat mentes megoldás.

Miért jó az E2C alkalmazása?

1. Bármely iparágra alkalmazható

2. Fejlesztési időt és költséget takarítunk meg

3. Hardver költség és méret takarékos, mert a Routerbe intergrált, szükségetelen terepi vezérlőt, PC-t, protokoll konvertert alkalmazni

4. Távolról konfigurálható, frissíthető, menedzselhető a megoldás
INGYENES Demót kérek

Az, hogy az IoT világában is a felhőben tároljuk az adatainkat ma már nem meglepő. A legtöbb lakossági IoT alkalmazásnál nincs más lehetőségünk, ha használni akarunk egy szolgáltatást, akkor az adatok felkerülnek a felhőbe.

 

Vállalati, ipari IoT felhasználásoknál a helyzet már sokkal árnyaltabb, a végfelhasználók más igények t támasztanak az IoT rendszerekkel szemben mint egy magánszemély. Néhány évvel ez előtt még nehezen volt elképzelhető  hogy egy vállalati rendszer ne a cég saját infrastruktúráján fusson, az adatok kikerüljenek a "cég falai" közül. Mára sokat változott a technológia, ami magával hozta a vállalti felhasználók szemléletváltozását. A felhőben - sokszor a "vállalat falain" kívül - működő rendszerek mára elfogadottá váltak, köszönhetően többek között a felhő szolgáltatások minőségének jelentős fejlődésének. 

 

Az ipari IoT világa is sok esetben a felhőbe költözött már, beléptek az IoT világába az informatikában már jól ismert szolgáltatók - például az Amazon, Microsoft - és IoT core infrastruktúrát kínálnak, lehetővé téve skálázható IoT megoldások gyors fejlesztését és biztonságos, skálázható üzemeltetését. Ezek a cégek sok tapasztalatot és gyakorlatot hoztak az IT világából és honosítanak meg az IoT-ban, pl. új kommunikációs protokollokat, szabványokat. Nagy mértékben elterjedt az MQTT protokoll IoT felhasználása.

 

felhőbe költözés a trend  a felhőbe kell juttatni a terepi berendezések, adatgyűjtők, szenzorok adatait. Ha lehet, akkor minél egyszerűbb és legrövidebb fejlesztési idővel.  A Robustel legújabb beágyazott alkalmazása, az Edge-to-Cloud (E2C) - itt lehet a segítségetekre. 

 

Az E2C keretrendszer egységbe foglalja a korábban már rendelkezésre álló és az újonnan fejlesztett ipari protokoll alkalmazásokat (Modbus RTU, Modbus TCP, Siemens S7, OPC UA) és a különböző felhő szolgáltatások kommunikációs protokolljait.  Azaz a terepi berendezésektől érkező adatokat az E2C a felhő számára emészthető formára konvertálja és feltölti azokat a felhőbe. 

Az E2C a RobustelOS-en fut, így majdnem minden Robustel készülékkel kompatibilis. Jelenleg a javasolt hardver típusok az R3000, R2110 és R1520 routerek. 

 

Az E2C keretrendszer moduláris felépítésű, külön modulok gondoskodnak a helyi kommunikációs protokoll támogatásáról, a WAN oldali kommunikációról és a két interface közötti protokoll konverzióról.  A helyi kommunikációs interface a Southbound applikáció, a WAN oldali protkoll modul a Northbound, a protokoll konverziót pedig az E2C Broker végzi. Mind a Southbound, mind a Northbound modulból több változat is létezik, attól függően, hogy milyen ipari portokollt és platformot kell támogatni a megoldásnak.

A CIKK FOLYTATÓDIK. A második részt a blogok között találod. Ne feledd, márciusban INGYENES webinárral várunk, erre a cikk legvégén tudsz jelentkezni. Ha, mégsem tudnál addig várni a kérdéseiddel, akkor is bátran jelentkezz INGYENES Demóra, vagy keresd csapatunkat az elérhetőségeinken. 
INGYENES Demót kérek

Date/Time: