Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

DCIM: Mennyi időt vesz igénybe az implementálás?

22.10.19 08:00 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

„Igen, ez a rendszer valóban nagyon jól hangzik, de úgy tűnik sok munka van vele: Mennyi időt vesz igénybe az implementálás?”

 

A fent említett kérdés egy valódi kérdés a DCIM szoftver beszerzésével kapcsolatban, sok ilyen kérdést hallutunk már. Ha valóban egy DCIM szoftver vásárlásán gondolkozik, akkor ezt az egy kérdést kell feltennie, mielőtt megvásárolná. 

DCIM implementálás: idővonal

 

Igazság, hogy a „mennyi idő” kérdés kicsit nehéz megválaszolni, mert ez rengeteg mindentől függ. Egyik fontos kérdés ilyenkor: mit szeretne csinálni?

 

Például, mekkora a mérete az adatközpontnak, amit implementálni szeretne? Talán egy kis adatközpont, ahol csak pár eszközt és racket akkor megjeleníteni? Vagy talán az összes csatlakozást is? Itt már elég nagy a különbség.

 

A másik kérdés, ami segít meghatározni, hogy mennyi időt vesz igénybe az implementálás: Van esetleg már kész dokumentáció, ami segíti a folyamatot? Ami még fontosabb: ezek jó adatok? Következő kérdés, hogy milyen formátumú ez az adat? Excel? Vagy talán más hálózat figyelő rendszer adatai? Házi adatbázisban van?

 

Most, hogy már ismeri a célokat, az adatokat, és annak a formátumát, most már lehet egy elképzelése az implementálás idejéről. A DCIM szoftvergyártónak, akivel együtt szeretne dolgozni, képes kell lennie, hogy egy becslést, de talán még konkrétabb információkat adjon az implementálásról, az Ön specifikációi alapján. Tehát, ha egy DCIM szoftvergyártóval tárgyal, ügyeljen arra, hogy mindig vegyék figyelembe a rendelkezésre álló adatokat és célokat.

 

Még egy kérdés, amit fel kell tenni: milyen akadályokra kell számítani? Pl. telepítés. Van szabad hely a szervernek és milyen követelmenyéknek kell megfelelnie? Mi a helyzet a telepítés velejáróival, az engedélyektől kezdve egészen az adatbázisig? Ki fogja elvégezni a telepítést és ki fogja kezelni az adatbázist? Mi a helyzet a tanúsítványokkal és a tűzfalszabályokkal? 

DCIM implementálás: akadályok

 

Az implementáció a project méretétől és a rendelkezésre álló (vagy nem rendelkező) adatoktól függ. De mi a helyzet a lehetséges akadályokkal? Ezek is befolyásolhatják, hogy mennyi időre lesz szükség, hogy a DCIM project valóban felálljon.

 

Az alábbiakban áttekintjük a megvalósítás fő akadályait.

DCIM implementáció: akadályok áttekintése


  • Idő
    Első legfontosabb akadály az idő. Szóval, hogy mennyi időbe telik, lehet egy akadály

  • Adat
    Adatok is lehetnek akadályok. A hibás, vagy következetlen információk. Ha Önnek nincsenek helyes adatai, akkor előbb ezt kell megváltoztatni - ami plusz időbe telik a megvalósításnál.

  • Pénz
    A pénz… igen, ez is akadály. Még ha egy ingyenes megoldást is használ az sem lesz ingyenes. Költségvetést kell tervezni, beszélni kell a gyártókkal, hogy mennyibe fog ez kerülni. Ne csak a licenc költségeket vegye figyelembe, hanem a hardver, virtuális gépek, adatbázis rendszerek költségeit is.

  • Bürokrácia ???
    Természetesen jóváhagyást kell szerezni. Milyen folyamatokat kell követni? Aláírások?

  • Munkaerő
    Project elfogadásán túl, a menedzsment határozza meg az időt, mialatt el kell végezni a feladatokat. Mivel már Önnek van egy munkája… ezért ez csak egy részmunkaidős feladat lesz.  

  • Specialisták
    Végül ott vannak a specialisták, vagy pont azoknak a hiányuk. Mikor egy gyártóval tárgyal meg kell kérdezni, hogy rendelkezésre áll esetleg egy csapat, akik majd segítik az implementációban. Olyan lesz esetleg, mint egy SAP project, ahol egy fél évre teljes munkaidős alkalmazottakat kell foglalkoztatni az SAP-tól? Vagy esetleg képes lesz rá felállítani a rendszert pár dokumentációval egy hétvége alatt? 

Mielőtt befektetne egy DCIM szoftverbe, meg kell ismerni, hogy mennyi időbe telik a rendszer beüzemelése, mivel ez befolyásolja a megtérülést. A szükséges becsléshez kell egy átfogó kép a project méretéről.


Ezután jön, hogy tudjuk milyen adatok állnak a rendelkezésre.


Legvégül számításba kell venni az akadályokat, amelyek nehezíthetik az implementálást. Nem kell félni a kényes kérdések feltételétől legyen az a főnök vagy a gyártó egyaránt. Egy ilyen rendszer később meg fog térülni. 

További információt kérek!

Date/Time: