Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Miként segíti a DCIM a kábel infrasturktúra menedzsmentjét?

15.06.19 02:36 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Spagetti: vicces kifejezés egy legkevésbé sem vicces problémára, amivel sok adatközpont üzemeltető szembesül. Ha a kábelezés kaotikus képet mutat, mint egy nagy tál spagetti, akkor ideje a kábelek menedzsmentjét egy DCIM (Data Center Infrastucture Management) rendszerre bízni.

Adatközpont kábelköteg

Az adatközpont kábelezési zavarai, a „spagetti” könnyen okoz szinte kezelhetetlen meghibásodást az üzemeltetés számára, ami végül elnyúló hibaelhárításhoz, befejezetlen üzembehelyezéshez, üzemeltetési problémához vezet. Nyugtalanítóan hangzik!? A zavaros kábelezés hatással lehet a biztonságra is, akadályozza a levegő megfelelő áramlását és összegyűjti a port.

  

A kábel menedzsment hiányosságok legtöbb esetben nem a szakértelem hiányából vagy rossz szándékból következnek, legtöbbször az adatközpont folyamatos növekedésének, fejlődésének a következményei, amit a rendelkezésre álló eszközökkel követni nehézkes.

A kábelezési zavarokat lehet figyelmen kívül hagyni ideig-óráig, ami végül várhatóan jelentős problémához fog vezetni. Például új folyamatok bevezetése az adatközpontban problémás lehet, ha nem pontosan ismert, hogy mi hogyan és mivel kapcsolódik. Ha például kapacitás tervezést kell végezni, akkor szélmalom-harcnak bizonyul a megfelelő minőségi és mennyiségi tervezés a közel ismeretlen kábelezési rendszer miatt.

 

Nem olyan régóta az IT rendszerek, berendezések, kábelek menedzsmentjének fontossága emelkedni látszik az üzemeltetők szemében. Egyre több és több rendszer adminisztrátor, menedzser látja, hogy a kábelezést kontroll alatt kell tartani, például egy DCIM rendszerrel.

 

Mindezek mellett! A kábelezés a mai IT rendszerekben nagyon-nagyon összetett!

Azt kijelenthetjük, hogy a DCIM rendszer segít az adatközpont üzemeltetésben, valamint könnyen alkalmazható a kábelezésre annak teljes élettartama alatt – a kiépítéstől kezdve, az üzemeltetés során, egészen a lebontásig.

 

netTerrain DCIM több funkciója segíti az adat központ üzemeltetőket, IT infrastruktúra üzemeltetőket a kábelezés kontrolljában:

 

DCIM használata új hálózat építésekor:

Az új hálózatok kábelezésének megtervezése sok tényezőn múlik, mint például a hálózati eszközök majdani konfigurációján. A DCIM lehetővé teszi a hálózatok „felépítését” még a telepítés előtt, virtuális rálátást biztosít, ami segít a későbbi szükséges konfiguráció kialakításában. Alaprajzok használata megmutatja, hogy pontosan mekkora alapterületre van szükség, milyen eszközök kerülnek felhasználásra és azok hogy fognak kapcsolódni egymáshoz. Az ilyen fokú előrelátás, tervezés alapján meghatározható a szükséges kábelek típusa, így elkerülhető a kábelezés alul vagy túltervezése, ideális lesz a helykihasználás. 

netTerrain DCIM minta

DCIM használata a kábelnyilvántartás karbantartásárra

 

A mindennapi sikeres adatközpont menedzsment alapfeltétele a teljes ecosystem pontos dokumentációjának naprakészen tartása, aktualizálása. A kábelezés dokumentálásának manuális, kézzel történő karbantartása nagyon nehéz feladat, kifejezetten nehézzé teszi az adatközpont folyamatos változása, ami miatt a dokumentáció egyik napról másikra elavul.

A problémán az automatikus dokumentálás segít, ami biztosítja a dokumentáció napra kész állapotát: a port szintű rálátást, az aktuális új telepítésű kábeleket. Csökkenti a hibaelhárítás idejét, növeli a biztonságot, összességében költség megtakarítást eredményez.

 

DCIM használata a kábelezés áttekintésére, a kapacitások felmérésére

 

Azon túl , hogy a DCIM segít megérteni a berendezések közötti kapcsolatokat, megmutatja a rendelkezésre álló kapacitásokat is! Például pontosan látható, hogy melyik rackben találhatók még szabad portok, szükségtelenné téve új, felesleges berendezések beszerzését, installálását. Kimutatható, hogy mikor fogynak el a nem használt portok, vagy biztosan megállapítható, ha egy portot egy nem használt, funkció nélküli kábel foglalja.

 

DCIM használata a teljes hálózaton, kültéri és beltéri kábelezés menedzsment

 

A netTerrain DCIMmegoldás opcionális funkcióként biztosítja a hálózatok kültéri részeinek, elemeinek a dokumentálhatóságát megvalósító szoftver modult. A kültéri modullal könnyen dokumentálhatók az épületen kívül kapcsolatok, akár réz, vezeték nélküli vagy optikai kapcsolatok. A kültéri nyomvonalak, kötődobozok, szekrények pontos helye és patchelése és azok kapcsolata a beltéri hálózattal láthatóvá tehető


netTerrain DCIM riportok

A kábel „spagetti” problémákhoz vezet, nehezíti az adatközpont menedzsmentjét, bővítését, feleslegesen foglalja az erőforrásokat, időszerű elgondolkozni egy DCIM rendszerbeveztetésén – mint a netTerrain DCIM – ami erőteljes kábel menedzsment funkcióival megoldja az ilyen jellegű problémákat.

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: