Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

netTerrain Mobil App a REST API felhasználásával

14.08.19 10:29 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

A Grapichal Networks egyik ügyfele az Acciona Energía a globális megújulóenergia-szolgáltató, az éves felhasználói csúcstalálkozón bemutatott egy netTerrain Mobil applikációt. 

A netTerrain REST API használatával olyan mobilalkalmazást fejlesztettek ki, amely minden nagyobb operációs rendszerhez hozzárendelhető és a felhasználók RF-ID-vel címkézett eszközöket szkennelhetnek be. Az eszköz, vagy bármely más kereshető elem, automatikusan megtalálható a netTerrain rendszerben, megkeresi a hely adatokat, az előre definiált és egyéni tulajdonságokat és ráadásul létrehoz egy listát a végpontok közötti kapcsolatról. 

Bármit elérhet a mobiltelefon használatával

 

Nem azért voltunk büszkék erre a teljesítményre, mert ehhez hasonlót építeni rakétatudomány lenne, hanem mert rövid időn belül az alap API-t felhasználva fejlesztették ki, ezáltal minden ügyfelünk számára elérhető. 

Látva ezt a munkát, felismertük, hogy felhatalmaztuk az ügyfeleket arra, hogy lépjenek túl az alap eszközhasználaton, és kezdjék el az egyszerű könnyen használható jól dokumentált API-t használni. 

Az applikáció


A bejelentkezés ugyan azokkal a hitelesítő adatokat történik, amit a netTerrain szerver később validál. Az alapképernyőn két fő lehetőség van: szkennelés és a keresés, ezen kívül van még egy információs oldal is, ami az app verzióját mutatja. 

netTerrain DCIm App

Az eszközöket RF ID-k azonosítják. RF ID-k bármit használhatnak pl.: IP-cím, DNS, vagy bármely tulajdonságot. A netTerrain DCIM belső azonosítóinak a használata biztosítja, hogy minden elem megkeresése után kap egyetlen egy egyedi 14 számjegyű azonosítót a konfigurációs adatbázisból. 

netTerrain APP scan

Az okostelefonról, amit a fenti képen láthatnak, a felhasználók folytathatják az eszközök beolvasását. A szkennelés visszaigazolja a 14-jegyű kódot, és ezáltal megerősíti, hogy a rekord megtalálva. Ezután a rendszer átirányítja a felhasználót a megtalált eszköz tulajdonság nézetére az alábbiak szerint. 

netTerrain app lehetőségek

Az előre meghatározott és egyéni tulajdonságok megjeleníthetők a mobil appban, pl.: a helyhez kapcsolódó tulajdonságokat is kategorizálhatja és azokat a webalkalmazásától eltérő sorrendben is elhelyezheti. 

Ha az eszköz rendelkezik kártyákkal, slotokkal, portokkal akkor ezek kezelőfelülete is elérhető beleértve a portok állapotát is. 

netterrain app portok

Virtuális környezetben (ESX blade szerver) esetében hasznos lehet a kártyák megjelenítése. Az alábbi kép minden sora egy ilyen gazdagép, mely tartalmaz egy listát az alatta lévő össze s virtuális gépről. 

netTerrain App virtuális gép lista

Keresési funkció is elérhető két módban:


Alap keresés: felhasználó stringet adhat meg, és a netTerrain webes alkalmazáshoz gyors kereséshez hasonló eredményt kaphat.

Speciális keresés: felhasználó által megadott paraméterekkel kereshet.

netTerrain App keresés

Mivel fontos, hogy a felhasználók minél több információt szerezzenek egy adatközpontól. Ha ránéznek egy RACK-re, a helyszínen a mobil app lehetővé teszi a CLR futtatását és az eszköz összes mellékletének listáját megnézhetik. 

CLR egy táblázatos nézetet tartalmaz, amely hasonlít a netTerrain grafikus áramköri nézetére. Ebben a táblázatban a felhasználók láthatják a végpontok közötti kábelcsatlakozásokat, amely ideális a kábelek üzembehelyezésével, vagy leszerelésével kapcsolatos feladatokhoz. 

netTerrain CLR nézet

Végül a dokumentum nézet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy letölthessenek különböző dokumentumokat pl.: router konfigurációs fájlt. 

Ütemterv

 

Ez az alkalmazás kiváló példa arra, hogy a netTerrain API milyen jó lehet saját mobil app fejlesztésére. A Grapchical Networksnál olyan kiterjesztett verziót fejlesztünk, mely térképi nézeteket is biztosít a felhasználók számára.


Összefoglalva, folytatjuk a beszámolókat, hogy minél többet tudjanak meg az Acciona által eredményekről és a többi ügyfelünk újdonságairól. 

Date/Time: