Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Monnit-SCADA integráció

13.09.19 08:50 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

Sok helyen halottam már, hogy az adat a XXI. század olaja. Bár az én autóm sajnos nem adatot fogyaszt... És tényleg. Láttál-e már teherautó sofőrt benzines autóval járni? :)

Mint előző blog bejegyzésemben említettem a vezeték mentes szenzorok (ipari automatikás szlengben: távadók) alkalmazása rengeteg előnnyel jár. Ezekhez szükséges gateway (koncentrátor) alkalmazását szeretném bemutatni.  

 Elsőként érdemes megismerni a Monnit rendszer működését. 

A Monnit szenzorok (távadók) két nagy csoportra oszthatók:  

  • Az idővezérelt szenzorok az előre beállított időben küldenek mért adatokat, azonban beállítható az „Aware” (óvatos) mód, amikor bizonyos, előre beállított érték elérése után lehetséges a sűrűbb mérés és adatküldés. 
  • Az eseményvezérelt szenzorok, melyek előre beállított esemény bekövetkeztekor küldenek jelzést a felügyeleti rendszer számára. Emellett az előre beállított időben is küldenek jelzést a felügyelt állapotról, úgy, mint az idővezérelt társaik.

A Monnit szenzorok a gateway-en (koncentrátoron) keresztül küldenek adatokat a felügyeleti rendszer részére. Ezeket az adatokat feldolgozva, a riasztásokat és a beavatkozásokat a felügyeleti rendszer generálja a megadott beállításoknak megfelelően.  

Ahogy a rádiós rendszereknél ma már természetes, a szenzorok önállóan dolgoznak a rájuk feltöltött konfiguráció alapján. A szenzorok közvetlenül nem szólíthatók meg. Ennek oka a tápellátó elemek élettartamának maximalizálása. Ha a szenzornak egyfolytában azt kellene figyelniük, hogy mikor szólítja meg valami, akkor a rádiót folyamatosan bekapcsolva kellene tartania. A legtöbb energiát pedig a rádiózás viszi el. Ehelyett amikor a szenzor bejelentkezik, hogy a mérési eredményeket feltöltse, egyben megvizsgálja azt is, hogy kapott-e új konfigurációt, ha igen, akkor letölti és utána az új konfig alapján fog működni.

Bizonyos mérendő paraméterek esetén (pl. feszültség, víz jelenlét, fény stb.) léteznek úgynevezett detektáló szenzorok, amelyek jelzik, hogy a feszültség, a fény vagy a víz jelen van-e, vagy sincs. A határértékek változtathatók. Ezek a detektáló szenzorok eseményvezéreltek. 

 A gyártó felhőjében futó felügyeleti rendszer, az iMonnit számára az adatfeladás időközeinek minimuma 10 perc. A saját PLC-n,PC-n vagy a szerveren futó (iMonnit Enterprise) megengedi a percenkénti feltöltést. Mindhárom esetben a leggyakoribb mérés percenként történhet.  

A Monnit különösen nagy energiát fektetett be rendszerének az integrálhatóságába. Ezt jól jelzi, hogy rengeteg lehetőség létezik az adatok más rendszerek részére történő átadására. Néhány ezek közül:

  • A gyártó saját felügyeleti rendszere az iMonnit, mely futhat felhőben vagy saját szerveren.
  • SNMP protokollt használva, a legtöbb informatikában használatos felügyeleti rendszerbe tud adatokat küldeni. (HP OpenView, Cacti, Nagios, Icinga) 
  • UART Gateway, közvetlenül más elektronikus berendezésbe beépíthető, soros porton keresztül olvasható. (Partnerünk beépítette a saját eszközébe, megoldása innovációs díjat kapott.) 
  • Rest API, adatok átadása más felügyeleti rendszerekbe
  • Közeljövőben az MQTT is elérhető lesz.
  • CSV file, 
  • Nem véletlen hagytam utoljára a MODBUS és MODBUS over TCP-t.  Ezeket használva bármilyen PLC-hez illeszthető a Serial Modbus Gateway RS-232, vagy RS-485 felületen keresztül, valamint az Ethernet Gateway (MODBUS over TCP) Ethernet felületen keresztül.
Ha már szó esett a  sokoldalúságról, kedvünk szerint válogathatunk a mobiltechnológiák között is. Ilyen a 4G / LTE / NBIoT / Cat-M1, de amint itthon elérhető lesz az 5G, addigra a gateway-ek is tudni fogják.

A következő ábra szemléletesen mutatja milyen módon integrálódnak egy SCADA rendszerbe a Monnit ipari szenzorok. Ezek az eszközök  gyűjtik az adatokat. Tehát az egésznek az alapja.

Monnit SCADA integráció: Nem nehezebb annál, mint hogy soros porton, vagy Ethernet porton keresztül átadod a mérési eredményeket a PLC vagy RTU részére.


Mint a következő képeken látható, a MODBUS nem a kattintgatós GUI-hoz szokott poweruser-ek világa. Meg kell látni, a rendszerben az adatokat...:)

 
De, ha egyszer megvannak, nem is nekünk kell foglalkozni velük, a PLC feldolgozza ezeket, beavatkozik, vagy megjeleníti és tárolja a SCADA-ban.
(PLC = Programmable Logic Controller, SCADA = Supervisory Control And Data Acquisition )

                                                                      

Ajánlatot kérek!

Date/Time: