Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Mi számít hálózat dokumentálásnak és mi nem? 

04.09.19 01:35 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

A szervezeteknek különböző formájuk és meretük lehet. A mérnökök nagyon kreatívak szűk költségvetés mellet is és mindenkinek saját módszerei vannak egy probléma megoldására. Ha elolvassuk hálózat dokumentálási szakértők véleményét, akkor rengeteg eszközről és eljárásról hallunk, de ritkán találni teljesen elégedett véleményt, hasonló képpen mint a DCIM rendszerek esetében. Ha tíz mérnököt megkérdezünk arról, hogy mi is pontosan a hálózati dokumentáció, arra 11 de lehet, hogy 17 különböző választ fogunk kapni. Arra gondoltam, hogy érdemes lenne átgondolnmi, hogy mi igen és mi NEM feladata egy hálózatdokumentációs eszköznek.

Kívánságlista:


Mielőtt belemerülnénk a témába, elemezünk kell, mit szeretnénk egy hálózat dokumentációban. Ez lenne az én kívánságlistám:


  • Földrajzi hierarchia a kapcsolódó információkkal: helyek, épületek, padlók szobák stb.
  • Rack diagramm: az eszközök gyártmányával és modelljével és azok tulajdonságával.
  • Kábelezési infrastruktúra: porttól portig nézet.
  • Topológia nézetek: L1/L2/L3 hozzáférési eszközökkel és áramkörökkel.
  • Testreszabható csomópontok és hivatkozások és mezők
  • Támogató dokumentumok: konfigurációs fájlok, tűzfalszabályok, hozzáférés vezérlő mechanizmusok. folyamatok és eljárások stb.Nem csak arról van szó, hogy „mit dokumentálunk”, hanem vannak előírások az adatok gyűjtésére, ki férhet hozzá és mennyire hasznosak azok az adatok.
  • Vizuális diagrammok: A hálózati dokumentációs több mint adatok, szavak halmaza egy táblázatban. Mi nem vagyok pszichológusok, hogy megpróbáljuk beszédként értelmezni a hálózatunk sírását. A kapcsolatok a hierarchia, az állomások és a tulajdonságok sokkal jobban áttekinthetők egy rajzon, diagrammon, mint az elemszámláló jelentések soraiban és oszlopaiban. A mérnökök jellemzően vizuális típusúak.
  • Automatizálás: lehető legnagyobb mértékben csökkenteni szeretné a kézi munkavégzést, pl. az elemek felismerésével az SNMP-n keresztül. Ezenkívül, ha van CRM, eszközkezelő, vagy saját adatbázis, akkor a hálózat dokumentációs rendszernek képesnek kell lennie ezeket kezelni.
  • Rugalmasság: a hálózatot a kívánt módon dokumentálhatja a szükséges tulajdonságokkal és a szervezete számára releváns hierarchiákkal és entitásokkal.
  • Hozzáférhetőség: talán csak számomra fontos, de szeretnék egy eszközt, amihez a megfelelő szermélyek könnyen hozzáférhetnek. Web alapú, RBAC vezérelt.
  • Könnyen használható: vállalati szoftver esetén a használhatóság a legfontosabb. Ha a rendszer bonyolult, akkor nehezen lehet a dokumentációt karban tartani, így az gyorsan elavultá válhat.
hálózat diagramm

És most a gyakorlat


A monitoring eszköz nem hálózat dokumentáló rendszer:


Túl gyakran hallom ezt, „igen a hálózat figyelő eszközünket használjuk a hálózat dokumentálásra.”

Ha a monitoring rendszert használja, akkor a diagrammokról hiányozni fog sok részlet. Először is, a monitoring eszközök csak a felfedezett eszközöket monitorozzák. Mi van a más gyártók eszközeivel, nem felismerhető elemekkel, más protokollokat használó eszközökkel, javító panelekkel, rackkel, ipari berendezésekkel és a kábelezéssel? A monitoring rendszerek általában nem mindenki számára elérhetők a szervezetben, nem túl könnyű a használatuk és nincsenek fizikai ábrázolások sem, nem beszélve az adatközpont szolgáltatásokról.

AutoCAD, Wiki, SharePoint, Google Docs és más választott kihívás

 

Biztos vagyok benne, hogy a Wiki segítségével készülhet sok okos dolog. Sok nagyszerű együttműködést láttam SharePoint vagy Google Drive használatával is. Az AutoCAD segítségével a legrészletesebb rajzokat is létrehozhatja, de a probléma csak annyi, hogy Ön nem Tatsuo Horiuchi.

 

Tatsuo egy 73 éves japán művész, aki az Excel táblázatot gyönyörű művészetté alakítja. Nagyon csodálatos okos és rendkívül ritka. Tisztelet neki, de a többségünk nem rendelkezik ilyen tehetséggel és türelemmel. Ennél is fontosabb, hogy a hálózat dokumentálást nem szórakozásból csináljuk és mindig kevés rá az idő.

Ha minden alkalommal kapnék egy 5Ft-t, amikor azt hallom, hogy „óó ezt én is megtudom csinálni… (és ide illesszen be egy bizarr eszközt) a használatával!”. Hallottam egy srácról, aki a Lomtárat használja fájlmegörzőnek és lehet hallotta a hölgy történetét, aki CD meghajtót használta csészetartónak. ÉS még a geek-ek is ezt a tendenciát mutatják. Egy programozó, aki megtagadta az IDE használatát és az összes kódot a Jegyzettömbben írta meg. Csak hogy tisztázzuk: Ha valamit meg tudsz csinálni nem jelenti, hogy úgy kell. 

pohártartó

Ha a hálózat kicsi lehet, hogy egy Wiki vagy egy táblázatkezelő segítségével meg lehet oldani a dokumentálást. Lehet nincs szüksége diagrammokra, sorokkal és oszlopokkal megoldható minden, amire szüksége van. Lehet, hogy nincs szüksége automatizálásra sem . Ellenben, ha megpróbál lépést tartani egy 100 csomópontból álló vállalati hálózat napi változásaival, akkor a dokumnetálás automatizálása kulcsfontosságúvá válik. 

Végszó


A monitorozó rendszer mint dokumentációs eszköz filozófiával megvalósulhat az automatizálás, de hiányozni fog a hálózatot jellemező csomó elem, mint konfigurációs elemek, diagrammok, és egyéb szolgáltatások.  

kívánság lista

Függetlenül attól hogy netTerrain vagy más terméket választ, karácsonykor kedvezzen magának és ahelyett hogy egy pónit kér a Jézuskától lepje meg magát egy igazi hálózat dokumentációs rendszerrel. 

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: