Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

IoT menedzsment platform használatának 6 előnye 

21.10.20 10:26 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

Nagy számú IoT készülék telepítése és üzemeltetése esetén fennáll a kockázata annak, hogy a nem várt üzemeltetési költségek jelentősen csökkentik az IoT rendszer tervezett hasznát. Különösen magas lehet ennek a kockázata, ha a készülékek nagyobb földrajzi területen, több mobil szolgáltató hálózatában és különböző alkalmazási területeken kerülnek felhasználásra.  A kockázatok jelentősen csökkenthetők IoT eszköz menedzsment rendszer használatával.


Véleményünk szerint a jól megtervezett IoT rendszer egyik sarokköve az eszköz menedzsment integrálása az IoT megoldásba.


Szerencsére már sokféle menedzsment rendszer ajánlattal találkozhatunk, léteznek gyártói megoldások, open source rendszerek, egyedi megoldások egyaránt.


Manapság a készülék gyártók többsége már rendelkezik saját eszköz menedzsment rendszerrel, ahogy a Robustel készülékekhez 2019 májustól elérhető az RCMS megoldás – További RCMS információk

 

A bejegyzésünk célja, hogy néhány ötletet adjon arra, hogy miként érdemes az eszköz menedzsmentet az IoT megoldás szerves részévé tenni. A szempontok gyártó függetlenek, akár Robustel berendezésekkel, akár más gyártók megoldásaival valósul megy az IoT rendszer, érdemes a következő szempontokat figyelembe venni a tervezéskor. 

Előny 1. – Gyors telepítés

 

A legtöbb IoT rendszer telepítésekor jelentős költséget jelent, hogy a telepítést jól képzett személynek kell elvégeznie, hogy az üzembe helyezés, konfigurálás megfelelően történjen. A képzett szakemberek költsége magas, a számuk korlátozott. A telepítési költségek jelentősen növekednek a rendszer földrajzi kiterjedésének növekedésével, más országok bevonásával változnak a szabályozások, biztonsági előírások.


Menedzsment rendszer használatával lehetéséges a készülékek távoli konfigurálása, így nem szükséges az üzembehelyezést végzős specialistának a helyszínen tartózkodnia, ameddig a készülék kapcsolódik a hálózathoz, addig a konfigurálási feladatok távolról elvégezhetőek.

 

A Robustel még egy lépéssel előrébb tart, „zero touch” konfigurálási lehetőséget biztosít, készülék konfigurációs sablonok letöltésével.  A kiszállítás előtt a készülékeken a szükséges firmware és alkalmazások telepítésre kerülnek, mikor a berendezés beszerelésre kerül és kapcsolódik a hálózathoz és az RCMS-hez, akkor a rá vonatkozó profilt automatikusan letölti, így bárki végezheti a helyszíni telepítést, akár különösebb konfigurációs ismeretek nélkül is.

Előny 2 – Hozzáférés menedzsment 

 

A világban az IT biztonsági kérdések egyre összetettebbé válnak, de a kockázatok jelentősen csökkenthetők azzal, hogy biztosítjuk azt, hogy csak jogosult felhasználók férnek hozzá az egyes berendezésekhez. A távoli menedzsment megléte mellett a fizikai hozzáférési pontokat - USB, ethernet, soros portok – tiltani tudjuk, mert a készülék funkcionalitásának menedzsmentjét távolról el tudjuk végezni.

 

A menedzsment platform oldalon lehetséges a rendszerhez és a készülékekhez való hozzáférések szabályozása, különböző felhasználók, jogosultsági szintek és eszköz hozzáférési csoportok kialakításával.  Az egyes felhasználók tevékenysége rögzítésre kerül, az logok exportálhatók, archiválhatók. Biztonsági incidens esetén lehetséges azok részletes vizsgálata, az incidens forrása felderíthető és blokkolható.

Előny 3 – Készlet menedzsment

 

Rendszeresen előfordul, hogy az M2M & IoT berendezések adatai táblázatokban, feljegyzésekben kerültek rögzítésre, akár kevésbé strukturált módon. Az adatok integritása ilyen formában nehezen megőrizhető, akár egy szervezeti változás esetén adatvesztés léphet fel.

Eszköz menedzsment alkalmazásával az összes telepített készülék adatai automatikusan rögzítésre kerülnek - hardver változatok, szoftver és alkalmazás konfigurációk, verziók – strukturált formában, hozzáférhető módon.

 

Az RCMS rendelkezik geo-lokációs funkcióval is, ami lehetővé teszi a készülékek felhelyezését a térképi felületre manuálisan, mobil lokalizálás segítségével vagy GPS felhasználásával. 

Előny 4 – Eszköz biztonság 

 

Az eszköz biztonsági kérdések kritikusak - egy 2017-es tanulmány alapján - egy internet kapcsolattal rendelkező berendezést 39 másodpercenként hacker támadás ér. Következik, hogy az operációs rendszerek, az edge alkalmazások biztonsági problémáinak a valószínűsége exponenciálisan növekedett.


Több mint valószínű, hogy a mobil telefonok, laptopok, tabletek, mobil berendezések rendszeres firmware és szoftver frissítése elkerülhetetlen, hogy a biztonsági rések patchelésre kerüljenek. Hagyományosan ez USB vagy ethernet kapcsolaton keresztül történt, de ma már lehetséges távolról, over-the-air megvalósítani.

 

A Robustel RCMS lehetővé teszi a firmware, alkalmazás és konfiguráció frissítést nem csak berendezésenként, hanem egy készülék csoportra egy időben, így a biztonsági problémák egy lépésben kezelhetők akár több ezer terepi berendezésre.  

Előny 5 – Hibakeresés és support

 

Ahogy a telepített készülékek számossága növekszik, úgy változik meg a teljesítmény monitoringra való igény egy eseti feladatról folyamatos tevékenységre.


Amint a készülékek százai működnek és számuk növekszik, úgy lesz egyre nagyobb szükségünk egy jól áttekinthető riport és riasztás kezelő felületre ahhoz, hogy egy magas színvonalú üzemeltetést biztosítani tudjunk.


A jó menedzsment rendszer lehetővé teszi a készülékek státuszának valós idejű monitoringját, és számos eszközt biztosít a szükséges riportok elkészítésére, hogy lehetővé váljon az egyes jelenségek hatékony és gyors vizsgálata.


Az egyre komplexebb IoT megoldások esetén egy rendellenesség vizsgálatakor szükséges tudni, hogy hálózati, hardver esetleg valamilyen környezeti okból ered egy probléma. Nagy segítség ilyenkor egy átlátható riport és riasztási rendszer, amivel a távoli diagnosztika lehetséges, szükségtelenné téve a helyszíni kiszállást.

 

A Robustel RCMS rendszer komplex riport és riasztás kezelő felületet biztosít, ami személyre szabható, lehetővé teszi a készülékek egyedi vagy csoport szintű vizsgálatát.

Előny 6 – Egyszerű integráció


Az IoT menedzsment rendszer önmagában is hasznos eszköz, de majdnem minden esetben csak egy részét képezi az összetett IoT infrastruktúrának, szükséges együttműködnie különböző rendszerekkel. Az együttműködés miatt fontos szempont a kiválasztáskor, hogy a rendszer integrálható legyen más platformokkal és terepi berendezésekkel.

 

Általános gyakorlat, hogy a platformok OpenAPI-t biztosítanak az integráció gyors megvalósítására.


Az RCMS  lehetőséget biztosít olyan 3rd party rendszerekkel való együttműködésre, mint a Microsoft IoT Hub, bridge üzemmódban biztosítja a kapcsolatot a terepi berendezésekkel, szenzor adatokkal.

 

Ha már használ Robustel készülékeket, akkor  azonnal, ingyenesen ki tudja próbálni az RCMS szolgálttatást. Kattintson a linkre és regisztráljon az RCMS-re.

Kipróbálom az RCMS-t

Date/Time: