Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Párizsban járt az ősz és a Kern kis csapata is

14.11.19 03:07 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Hogy miért? A Sierra Wireless éves Innovation Summit rendezvényén vettünk részt, ahol a gyártó bemutatta a következő évek meghatározó trendjeit, a legújabb termékeket, érdekes futó és befejezett projekteket. 

Eldar és jómagam alkottuk a kis csapatunkat, meghívtak, mi pedig elmentünk.


A résztvevők összetétele igen változatos, ami jelentősen emeli az értékét ennek a két napnak. Találkoztunk nagyvállaltnál dolgozó fejlesztővel, satartup cégekkel (nekik egy versenyt hirdetett a Sierra, aminek a díjátadóját most tartották), IoT szakértőkkel, menedzserekkel és a Sierra Wireless munkatársaival.


A változatosságot a két napos rendezvény jól összeállított programja hozta magával. Az első napon workshopot tartott a Sierra Wireless mérnök csapata, ahol műszaki szempontból kerültek bemutatásra az újdonságok és délután mód nyílt az új termékek, kipróbálására, fejlesztési minták készítésére, az első lépések vezetett megtételére. 

A második nap szólt a jövőről! Mik voltak a hívó szavak, amit legtöbbször hallottunk?


Cloud, Connectivity, 4G, LPWA, Solution, Data, Service, digital transformation.


A Sierra Wireless már nem csak a modemekről, modulokról szól, azok egy nagyon fontos részei az ecosystemnek, de más elemek hasonló hangsúlyt kapnak már, esetenként talán már többet is!


A Sierra legújabb szolgáltatása az Octave, ami már nem csupán a terepi eszközök menedzsmentét és connectivity-t bizotsít, hanem teljes körű device to cloud megoldás, ami biztosítja IoT rendszerek gyors, megbízható és biztonságos kialakítását. Röviden szólva az Octave az IoT infrastruktúra!

A célja, hogy az IoT rendszerek kommunikációs oldala már ne egy kihívásokkal teli, kockázatos része legyen az egyes projekteknek, hanem egy könnyen kezelhető magas szintű megoldás, ami biztosítja, hogy a terepi berendezésekben keletkező adatok eljussanak tetszőleges szerver/cloud megoldásokba.


Az IoT rendszerek fejlesztőinek nem kell már elmélyült tudás a cellular technológiákban, nem kell foglalkoznia azzal, hogy milyen APN, IP, routing, ipari protokollok, VPN, GRE, titkosítás szükséges egy profi rendszer kialakításához. mindössze a terep API és a cloud API ismerete szükséges, és a rendszer már fel is állítható.

Hogy néz ki ma egy tipikus IoT rendszer architektúrája? 

Természetesen a Sierra Wireless olyan, a világ vezető IT szolgáltatóival, gyártóival, termékeivel együttműködve valósítja meg ezeket a megoldásokat, mint az MS Azure, vagy az Amazon Web services.

A konferencia mellett felállított kiállítói standokon több olyan bemutatót láttunk, ahol a bemutató elkészítése kevesebb mint 1 órát vett igénybe, ennek ellenére szenzorok adatainak kiolvasását, terepi feldolgozását, továbbítását és egy dashboardon való megjelenítését tartalmazta. Lenyűgöző ezt látni, visszagondolva arra az időre, mikor egy hasonló demo elkészítése két mérnök kolléga 1 hetes munkáját igényelte.


Az Ocatve alkalmazása amellett a gyors munkához hozzájárult a Sierra legújabb IoT dev boardja, a mangOH Yellow, ami kiváló fejlesztő eszköz, rendelkezik különféle on board érzékelővel, valamint kompatibilis a Sierra 4G és LPWA moduljaival. 

A világ sokat halad, ma már nagyon fontos, hogy az ötlettől a megvalósításig minél kevesebb idő teljen el. Ha évekig tart egy jó ötlet kidolgozása, akkor mire elkészül talán már elavulttá is válik. Itt tartunk most.

 

Mik is voltak ennek a két napnak a legfőbb üzenetei, kicsit rendszerezve, hagyva leülepedni az élményeket. Talán már pontosan meg is tudom fogalmazni!


A digitális transzformáció megállíthatatlan, az életünk, az gazdaság, ipar minden területén megtörténik előbb vagy utóbb! Nem érdemes, de nem is lehet akadályozni a folyamatot. A digitális transzformáció minden céget, vállalatot szervezetet és érint, függetlenül attól, hogy mivel foglalkoznak, mihez értenek.


A digitális transzformációhoz szükséges IoT infrastruktúrát a Sierra legújabb megoldásai biztosítják! A mobil kommunikáció ne probléma legyen ezen túl, hanem egy megoldás. A cipész maradjon a kaptafánál, a Sierra marad és a Kern is!

Date/Time: