Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Egy igazán elfogult útmutató  a hálózat dokumentáláshoz: Mit lehet dokumentálni? 

15.07.19 02:00 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

Most, hogy azonosította mire van szüksége a hálózat dokumentáláshoz, merüljön el a részletekben. Képzelje el, hogy van egy kristálygömb, és nézze meg a jövőt: hogy néz ki a dokumentáció? A „jövőt” úgy értem, hogy realisztikus ütemtervet kell készíteni, mint pl. 5 hónap és nem pedig 100 év amikor az agykéregbe egy implantátum vetíti az információt. 

Sajnálom, nem akartam lebeszélni az implantációs technológiai álmáról, csak megpróbálok segíteni a hálózati leképezésben és dokumentáció készítésben, hogy gyorsabban megoldhassa ezeket a problémákat. 

Ezután fussunk át egy alap hálózati diagrammon:

  • Általában egy hierarchikus hálózati diagrammok kap, néhány esetben különböző helyekkel
  • Néhány esetben egy nagy de lapos nézetet több különböző hellyel és a helyek közti kapcsolatokkal
  • Ezen diagrammon belül több helyszín kapcsolat is lehet
netTerrain L3 felderítés

Ahogy az előző sorozatban megvitattuk, szükséged lesz egy hálózat térképezési projektre. Lépjünk közelebb néhány részlethez. Ha dokumentálni szeretné a Rack szekrényeket a portokig – ez valóban megvalósítható? Lesznek korlátok? Idő? Lehet túl nehéz lesz feltárni az összes kapcsolatot a patch panelekhez? Természetesen az eszközök is segíthetnek valamilyen módon. Lehet, hogy a készülékbe való bejelentkezéssel ellenőrizheti a MAC táblát, vagy láthat néhány SNMP adatot.

 

Ha nem lehet reálisan dokumentálni a hálózatot, akkor nem lesz szükség a patch panelekre, vagy a port szintű részletekre. 

Bármely hálózati dokumentációs projektnél mindig a legjobb, ha azt dokumentáljuk, amit realisztikusan tudunk megjeleníteni, vagyis: 

  • Patch paneleket dokumentáljuk mert már ismerjük ezeket az Excelből
  • Dokumentálni tudjuk az eszközöket, mert már van egy leltárunk és összegyűjtöttük ezeket az adatokat.
  • Elsődleges kábelkötegeket, mert a gyártók adatait ismerjük. 

A hosszú történet röviden összefoglalva: Hálózat dokumentálás kulcsa a realitás. Ne nyúljon túl azon, amit már dokumentált. Ne egyen többet, mint amit meg tud rágni – csak azt dokumentálja, ami a projekthez kell. Aggódjon azon, hogy a fantasztikus agyi implantátum csak 100 év múlva lesz elérhető.

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: