Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Egy igazán elfogult útmutató  a hálózat dokumentáláshoz: Akarom vs. Szükségem van 

15.07.19 12:00 PM Comment(s) By peterkelecsenyi

A sorozat első részében megvitattuk, hogy fáj-e valamink. Ha Ön még itt van és tovább olvassa a második részt, akkor valószínűleg sikerült meghatározni a fájó pontot, amit egy automatizált hálózati dokumentációs rendszerrel orvosolni szeretne. 

Következő lépés az, hogy meghatározza, mit szeretne vagy mit kell tenni. Természetesen a szükséglet néha felülírja az akaratot. 

Mindenki tegye fel a kérdést: Mit akarok dokumentálni? Mit kell dokumentálni?


  • „Apu! Szükségem van egy új Nike cipőre beépített elektromos pumpával és egy mobil app-al a levegőnyomás és a függőleges magasság követésére.”


Úgy gondolom ez egy kívánság és nem egy szükség, de ezzel a fiam nem ért egyet. Egy automatikus hálózat dokumentáló rendszer megtalálása, olyan, mint egy cipőt megtalálni. Mire van szüksége egy cipőben, hogy a céljaira megfeleljen és mi lenne jó még ha az adott cipő tudná? 


  • „Szükségem van egy rendszerre, hogy a kábelezést dokumentáljam.”


Ez lehet így egy kicsit homályos. Mi pontosan a kábelezés? Hol? Határozza meg mit kell tennie, mielőtt megvizsgálná egy olyan szoftvermegoldást, ami segíthet. 

  • „Az R1-R52 Rackek adatkábeleit dokumentálni kell a DC1 adatközpontban”


Talán kifejthetné, hogy csak Ethernet vagy Ethernet és optikai kábeleket határozzon meg. A részletek fontosak. Nem gondolom azt, hogy szuper részletezésre van szükség, mint „csak a világoskék kábelek”, de néhány részletre szükség lesz, hogy mindenki átláthassa. A részletek segítenek megismerni a dokumentálandó eszközök/objektumok számát. Ez azért fontos, ha olyan rendszereket néz, mint a DCIM, vagy más hálózat dokumentáló eszközök, amik pénzbe kerülnek, mert ezek díjat számolhatnak fel az eszközök/objektumok száma alapján. Szóval ezt jó tudni, mielőtt árajánlatot kér. 


  • „Külső üzemünket új eszközzel kell dokumentálni, mivel a Google Earth-t nem támogatja…(ide szúrja be a problémáját)”


Ez segíthet eldönteni az „Akarom vs. Kell” kérdést.


  • „3D-s rack-nézetet akarok, hogy körbejárhassam, mert az nagyon cool és szép látvány.”


Talán ez egy szükség, de inkább mégis csak kívánság (egy nagyon költséges kívánság). 

Összegezve? Nagy a különbség a dokumentálás és a munka elvégzése között. Kétségei vannak, hogy tovább lépjen gyártok és szoftvermegoldások felé? Álljon meg, tegye fel ezt a kérdést: Szükségem van erre vagy csak ezt akarom? 

Ha továbbra is olvassa a blogot, akkor itt egy praktikus ellenőrző lista, amellyel átismételheti az eddig tanultakat.


Mit kell dokumentálni?

Kulcsfontosságú, hogy értse, mit kell dokumentálni. Mik azok, amiket jó ha dokumentálna vagy csak épp szórakoztató, cool, vagy lenyűgöző?


Vannak konkrét követelmények?

Mi a célja a projektnek: milyen látható eredmények kellenek Önnek vagy a főnökeinek?


Mi az ok?

Csak néhány szót írjon fel egy papírra.


Van igazi fájdalom?

Ahogy az előző fejezetben részleteztük, de ha nincs igazi fájdalom, akkor térjen vissza munkába.


Mi a költségvetés?

Ingyenes megoldás kell? Vagy egy olyan megoldást keres, ami automatizál, és egyszerűsíti a feladatokat és nagyobb a ROI megtérülése? Ismerje meg a költségvetést, mielőtt időt áldoz a szoftver keresésre.


Mennyi ideje van?

Nézzünk szembe vele: időbe telik a hálózat megfelelő dokumentálása és ábrázolása. Van ideje erre? Ha nincs, akkor menjen vissza macskás videókat nézni a Youtube-on.  

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: