Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

Hálózat dokumentálás Excelben vagy Visioban teljesen megőrjíti? 

12.07.19 10:09 AM Comment(s) By Bence

Visiot vagy Excelt használ a hálózat dokumentálására? Ha valóban igy van, akkor nincs egyedül, mert ezek az első- és második számú eszközök a világon a hálózat dokumentálásra.


Ha Ön a Visiót használja….


Az igazság az, hogy nem maga a Visio fogja megőrjíteni. A Visio hálózati diagrammjai okoznak folytonos fejfájást. Nincs egyszerű módja, hogy automatikusan frissítse az adatait, nincsenek kapcsolatok a diagrammok között és nincs tisztázva az logikai és fizikai hálózat sem.


A Visio segít az elindulásban, de a későbbiekben már nem skálázható jól, ahogy az igények, úgy a dokumentáció is növekszik. A hálózatról rengeteg információ áll rendelkezésére és ha ezeket mind dokumentálni tudja, megkímélheti magát a fejfájástól. Ha hálózat valamilyen módon összetettebb vagy nagyobb, akkor lehetetlen lesz az összes információt egy lapon megjeleníteni.

Visio

Ha Ön az Excelt használja….


Az Excel a másik alapvető eszköz a hálózat dokumentáció elkészítéséhez. Kezdetben ez egy komplett project lehet, de a hálózati dokumentálásba fektetett erőfeszítés hosszú távon megtérül.  Sajnos az Excel használata is teljesen manuális, ezért gyakoribb a hiba lehetőség. Sokszor fontos a képzelőerő is pl., ha van egy fájl, amin patch panel van, másik meg switch portokat mutat, akkor nincs egyszerű lehetőség a csatlakozási pontok fizikai megjelenítésére.


Az is előfordulhat, hogy mindkét rendszert használja a dokumentálásra, mivel a hálózat sokkal összetettebb, mint amire az egyik vagy másik program alkalmas lenne, ezért a fejfájás is gyakoribb lehet, mert két különálló eszközről van szó. 

Hálózat dokumentálás Excel & Visio használatával egy rendszerben az lehetetlen

 

Szinte magától értetődik, hogy a fenti problémák miatt az Excel és a Visio gyorsan elhasal, amikor a dokumentációt naprakészen kell tartani.

 

 A Visio és Excel statikus dokumentáció. Ha próbálja megtartani az adatokat Visioban, szembesül vele, hogy az információ nem megfelelően szervezett és oda-vissza kell lépkedni az L1 L2 diagrammok között. Ha az Excel dokumentációt akarja frissíteni, akkor az ismétlődő adatbevitelre és az eltérő fájlokra kell figyelni, melyek lelassítják a munkáját (feltéve, ha megtalálja azokat).

Lehet nem teljesen esik távol a hálózat dokumentálás a Visio és az Excel rendszerekben, de ez egy herkulesi feladat lesz. Szüksége lesz Önnek egy jól kiépített folyamatra, amivel az adatait naprakészen tartja, és biztosítani kell az  elegendő idő és a mukaerőt.

Létezik jobb megoldás?


Igen. Különböző eszközök állnak rendelkezésre akár csak egy picivel jobb, vagy egy automatikus rendszer. Kérdés az, hogy Ön mit szeretne?  Hálózatot kell feltérképezni, fájlokat szeretne esetleg megosztani vagy olyan megoldásra van szüksége ami webalapú?

Nézzen szét a hálózati dokumentációs eszközök között: Melyik fogja megoldani az elsődleges problémáit?

netTerrain DCIM

 Az Excel és a Visio helyes használatához jelentős mértékű fegyelemre, időre és befektetésre van szükség. Ha az elavult hálózati dokumentáció problémákat és lassúlást okoz, akkor lehet az automatikus hálózati dokumentálással pénzt és időt takaríthat meg hosszútávon. 

 A netTerrain automatikus hálózat dokumentáló megoldás. Kombinációja az automatikus hálózat felderítő eszköznek és tág eszközkészletű rajzoló alkalmazásnak. Egyszerűen és gyorsan tudja adatait frissíteni és vizuálisan láthatja az IT infrastruktúráját. 

Kipróbálom a rendszert!

Date/Time: