Kern IoT megoldások és rendszerek. 4G LTE NB-IoT LoRa GPS Bluetooth

kkl4pywahslvhsm7t9mb69k5rfki80

Bekapcsolták Budapest első 5G bázisállomását

23.07.19 09:07 AM Comment(s) By peterkelecsenyi

A Vodafone csütörtökön bekapcsolta Budapest első állandó 5G bázisállomását a szolgáltató székházának tetején. A jövő hónapban elindul az 5G-re alkalmas frekvenciák értékesítési eljárása is.

A Vodafone csütörtökön bekapcsolta Budapest első állandó 5G bázisállomását a szolgáltató IX. kerületi székházának tetején. Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációrt és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint ezekben a napokban Magyarországon új infokommunikációs és digitális fejlesztési időszak kezdődik.

A budapesti állandó 5G bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt:

„A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.”

De mire lesz ez nekünk jó?

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

A következő generációs mobilnet képességeit az ország első élő,  saját frekvencián létrejött 5G-s videohívással és egy 5G-n távvezérelt autóval mutatták be. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését.

Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.

Date/Time: